onsdag 30 april 2008

Mystery Lace

Vad har hänt med Mystery Lace-KALen? Jag anmälde mig i god tid men glömde bort den. När jag skulle gå in och hämta ledtrådar hittade jag inget utom en HISKELIG massa mail. Någon som vet?

Ikväll...


...värmer vi rumporna vid valborgsbrasan. Härligt att elda, tycker jag, det är mysigt att sitta vid en eld och titta på lågorna och glöden, när det är alldeles mörkt ute. Vi satt vid en brasa tills klockan var två, en natt förra sommaren. Det är nog en rest sedan vi var stenåldersmänniskor...

tisdag 29 april 2008

Inget...


...roligt i posten idag heller! Jag skulle behöva något roligt just nu. Då kan man ju tänka så här; att om jag skickar iväg något till någon annan så blir det plus på karma-kontot och DÅ kanske det av någon anledning dimper ner något hos mig med! Så gör jag....

Ett kilo garn

Är det någon som vågat? Lite nyfiken är man ju, vad det kan tänkas innehålla....

måndag 28 april 2008

Det är bara ibland önsketänkandet fungerar; det fanns inget roligt i posten idag. Fick sitta på altanen, dricka kaffe och läsa en underbart bra stickbok istället. Lånat på biblioteket men funderar starkt på att köpa den.... Enkla modeller som kan varieras, skaparlusta, en kärleksförklaring till stickning!

Packad


Hemlispaket är beroendeframkallande! Jag är fast, jag medger... Ser roliga saker att skicka hela tiden. Snart ska jag skicka iväg ett paket i Spetsbytet, till en kompis någonstans i Sverige - glömt var. Var bor du, Åsa? Jag har redan mailat henne två gånger med frågor för att kunna skicka ett så bra paket som möjligt.

Simtrim

Jag sitter på jobbet och längtar hem. Hoppas att jag har fått någon rolig post i brevlådan, kanske mitt ullgarn från Garntjänst. Då kan jag sitta på altanen och dricka kaffe och nysta upp härvorna.... Ska bara simma en sväng innan jag åker hem.


söndag 27 april 2008

Knappt godkänt

Följande alster visas upp och utvärderas: gröna pulsvärmare i 100% ull, tovade i tvättmaskinen och dekorerade med knappar. De korta är tvättade i 40 grader och de långa i 60 grader. De korta tovade sig MYCKET mer är de långa och jag tror att det beror på att garnet är lite lösare tvinnat, även om det är en-trådigt i bägge värmarna. Jag fick klippa av en rejäl bit i sidan, på de långa för att få en någorlunda passform när jag sydde ihop dem. Bägge bitarna vred sig något hiskeligt och de hade romb-former när de kommit ur tvättmaskinen! Någon som vet varför?

Klart!

Rosengrenscarfen! en scarf med en tunnel i början som man trär in slutet av scarfen i. Scarfen är smal i början, där tunneln är( man stickar ett upplägg) , ca 35 maskor och man lägger upp till 100 maskor när man kommit 2/3 av scarfens längd. Här lärde jag mig att en avmaskning inte är lika elastisk som ett upplägg. Jag gjorde nämligen två scarfar och på den första stickade jag 100 maskor först och maskade av till 35 maskor efter 1/3. På den andra började jag med 35 maskor och la upp till 100 efter 2/3. Den är lite för lång. Jag stickade det smala partiet i ca 50 cm och det blir för långt i mitt tycke. Scarfen är snyggare när den ligger närmre halsen.

torsdag 24 april 2008

Ull-garn

Jagf har verkligen snöat in på ullgarn. Hittade ullgarn i en affär vid världens ände (Kylinge på kartan) och köpte två härvor av olika gröna nyanser, en äppelgrön och en mer lime-grön. Däefter raskt till Helylle och mer Kampesgarn... Jag stickar raka stycken som jag tovar i maskinen, syr ihop med hål för tummen och därefter har jag tänkt dekorera med de gröna hemlis-knapparna. Sött som socker!

tisdag 22 april 2008

Rättelse

Jag ska be att få göra en rättelse. När jag har skrivit om min sjal Vinge så har jag hävdat att det är Kauni-garn som jag stickat i. Det är inte sant. Det är, och har varit hela tiden, en-trådigt ullgarn från Kampe. Ljuvligt att sticka i!

måndag 21 april 2008

Blockad

Nu i sjuksköterskestrejkens tider (HEJA SYRRORNA) gör jag som en arbetsgivare kan göra som motdrag; en blockad. En blockad sjal.... En rejäl blockad också, jag vill dra ut sjalen ordentligt för då syns mönstret bättre.
före blockning och under blockningen

söndag 20 april 2008

Trodde jag


Ont i foten IGEN! Min sjukgymnast bara skrattade och sa att för vanliga människor är det en läkningstid på 12 månader för plantarfaschit. Jag som ropade hej efter fyra smärtfria dagar. Tydligen är jag en vanlig människa.

lördag 19 april 2008

Impuls!

Fick ett ryck och beställde ull-garn från Garntjänst i Kilafors. Jag gillar verkligen deras svenska ullgarn - fast det luktar lite get. Här ska stickas kofta!

Terapi?

Fysiskt arbete idag, stå och klyva ved i vårsolens glans. Jag tänker så bra när jag jobbar med kroppen, gärna om det är något enformigt jobb. Då har jag långa inre samtal, gärna med ett besvärligt tema; föräldrar-elever, relationer, svärmor... Jag håller på och älter, vänder och vrider, riktigt maler problem. Det är den enda gång det funkar för mig att älta problem, jag fixar inte det i diskussioner eller i "högt prat", jag blir frustrerad och riktigt dum i huvudet.

Tävling!

En tävling med SVART som tema, det låter spännande! Kanske något att fundera på att ha nästa gång. Vinnare i denna bloggs kommentartävling är: taadaaa Bim h-d (fastän hon var så säker på att hon inte var kommentar 100.) Grattis Bim, let me know din adress och favvofärg så får vi se vad som tänkas kan bli din vinst.

torsdag 17 april 2008

Äntligen!


Äntligen har jag blivit av med det onda i min fot, plantarfaschiten som har hindrat mig från att powerwalka, som jag så gärna vill! Tejpning har gjort susen och inlägg i sko kommer....

Dags igen...

...för kommentartävlingen!! Denna gång är det kommentar nr 100 som vinner pris och som vanligt är det inte personerna i filmen som skrivit brevet.....(kommer ni ihåg programmet?) Jag menar, som vanligt är det ett hemligt pris (= har inte bestämt det än).

onsdag 16 april 2008

Mamma och tonår

Har en lynnig tonåring i min närhet, 15 bast, ena dagen skoj, skratt och bus, nästa dag smäll i dörren, "stick iväg för h-e" musiken skallrar i golvet... Jag är glad när han är glad och tyvärr blir jag arg och ledsen när han är arg och ledsen. Vi är bägge känslo-människor!

I öronen just nu

De här örhängena är mina favvo, vill ha, vill ha....

tisdag 15 april 2008

Grönt...

...är verkligen skönt just nu, både när det sitter på stickorna och när man tittar ut i naturen. Tänk att det blev vår i år också!

Kauni

Stickar upp mitt gröna Kaunigarn, det som var kvar efter sjalen Vinge. Jag funderar på att tova dem i tvättmaskinen så att de blir lite filtade och därefter sy på och dekorera dem med massor av små söta gröna knappar....

tillägg: dem = handledsvärmare

måndag 14 april 2008

Tänder...


...ett ljus ikväll för Engla och hennes medsystrar.


Jag har hittat min hemlis-kompis! Idag fick jag några ledtrådar i paketet och efter lite snok, hittade jag henne. Jag har kommenterat på hennes blogg innan, hon har gjort en jättefin blå och grön tröja! Hemlispaketet doftade ljuvligt; en tvål från Systrarna grön stod för väldoften, en badsvamp (tror jag) kaffe, två nystan grönt alpackagarn, gröna pärlor och nästan det bästa: gröna söta knappar, en hel påse full!! Jag blev så glad, tack för allt!

söndag 13 april 2008

Beslut

Bestämt mig för att inte sticka Mystic Light-sjalen. Jag gillar sjalar och jag gillar flätor men inte kombinationen. Satsar på Mystic Lace istället

Fiskhalsduk

Klar och med namnlapp! Nämnda plagg går nu under benämningen "Fiskhalsduk" Liknar ju ett fisk-skelett... Garnet är Järbos

Inget..


..lingarn från Lettland. Min KM försökte köpa härvor som hängde som dekoration i en garnbutik men nixpix. Men en vacker chokladkaka med Dunkle Schokolade och ett sött hjärta i bärnsten förärade han mig, tack så mycket kära make!

lördag 12 april 2008

Sytt!

En lång väst som blev en kort tröja som blev en kort väst men nu är den nog en kort jacka... Provade att fodra med randigt trikå i hals och framkant men nä.... Jag gillar inte när det ser för "hemsytt" ut med konstiga lösningar eller knasiga påhitt. Men lintyg är verkligen underbart att sy i och den stora fördelen är att det formar sig så bra, t ex när man klyver sömmarna och stryker infodringar. Kameran är i Riga men på väg hem tillsammans med min KM.

torsdag 10 april 2008

SMS...

...från min KM, magsjuka härjar i Lettland. Stackaren...

onsdag 9 april 2008

Min KM...

... är i Riga på semester. Jag frågade om han kunde köpa lite lingarn och ullgarn med sig hem som present men han bara stirrade på mig. Han föreslog, att skulle han göra det, så motsvarade det, att jag skulle gå in och köpa rätt sorts drivknut till bilen i en lettisk bildels-affär. Hm, point taken! Då sökte jag hjälp på nätet och via en översättningssida på engelska, kom jag ner med en lapp där jag skrivit ner några fraser, bl a orden lingarn, svart, ullgarn, inte tjockt, rött, grönt (tror jag i alla fall...) på det inhemska språket.
- Kolla här, om du lämnar fram denna lapp så kan damerna läsa vad det står! Titta, här har jag hittat vad det heter på estniska, är inte internet fantastiskt?
-Jo, jättebra men det är bara det, att de talar lettiska i Lettland!
-Jaha...
Det ska bli spännande på lördag när min KM kommer hem!

söndag 6 april 2008

En fundering

Om man jämför (jag vet mamma, man ska inte jämföra, det är orättvist och elakt!) men om man nu gör det, om man jämför alla montrarna på Symäsan med varandra, vad gäller utseendet, hur de fångar besökarens blick och hur lockande de var, så faller Stickas! monter ner på allra sista plats. Det var tre bord uppställda och tre sjalar uppspända på väggen och damer som satt och stickade bakom borden. Stickande damer är alltid trevligt MEN eftersom Stickas! monter var bland de första man såg när man kom in i mässhallen och med tanke på hur stor plats de hade, så är min högst ödmjuka uppfattning, att den var milsvidd från vad den kunde ha varit. Så, nu har jag sagt det!

Symässa i Malmö



Symässan i Malmö bjöd på glada skratt och mycket fint. Jag trodde iofs att det skulle vara lite större men vi spenderade ändå många timmar där. Vi stod länge och klämde på Ullcentrums garner och där införskaffade jag mig 1 meter av prima svart irländskt lintyg. Garnerna är jättefina, 1- och 2trådiga ullgarner, både melerade och enfärgade. De hade också lingarn "Linea".
Vi stod också länge vid Skånelins monter där de visade hur man bereder lin. Det är flera hundra års kunskap hur man rötar, bråkar häcklar och spinner linstråt till garn som man sedan använder till att sticka och väva med.


En del inköp blev det, dock ingen hatt. Yll och Sparris sålde mjuk och gosig ull som jag har lite planer inför.
Lite randigt trikå-tyg till lösa arm-muddar att ha under svart tröja och lite prickiga jungfruben. Jag funderar på att sy en tunika i det svarta lintyget så idag har jag sprättat upp ett gammalt linne som jag använt jättemycket. Delarna har jag tänkt använda som mönster och sen kanske ha lite detaljer i randigt tyg.....

fredag 4 april 2008

Biblioteket


Vilken guldgruva biblioteket är! Där finns många stickböcker, att bläddra och njuta av. Jag hittade bl a Sticka tröjor av Debbie Bliss.Det räckte att slå upp första sidan så hittade jag hem med en gång. Modellen heter Aranmönstrad kofta med uddkanter och är ljuvlig, precis sån kofta jag inte visste att jag ville ha. Kort modell med flätor och muscher... Den är stickad i bomullsgarn, Rowan Cotton Glace med stickor 3.25. Nästa projekt! Kanske i något garn jag hittar på Symässan!? Håll korpgluggarna öppna!

torsdag 3 april 2008

Kul!


Idag hittade jag min konst-kompis (alltså konst som i tavlor och skulpturer, inte förkortning för konst-ig, hahaha) på nätet! Hon har också börjat blogga och jag ser fram mot dina inlägg, M. Hon säger inget än om det själv men jag kan inte hålla tyst - eller hur, hemliskompis- så jag avslöjar; hennes bild på framsidan är ett arbete som hon har gjort själv, ett examensarbete på en bildkurs. Den är STOOOR, naturlig storlek... Hon är duktig, hon!

Snart...


..... dags att skicka det sista Hemlispaketet. När vi var på konstrunda i påsk så stannade vi till vid en liten affär i Kivik och därifrån kommer sakerna i det aprilpaket som jag strax ska skicka. Påsen har doftat så gott och jag hoppas att den fortsätter dofta hos dig också. Det är så roliga ideér med bytespaket och Hemliskompisar. Jag vet inte vad som varit roligast ; att skicka eller att få.

Handarbete...

Det finns många olika sorters hand-
arbete. Jag funderar på att prova på makrame´på Symässan i helgen. En av workshopparna handlar om knyta makraméknutar och en annan om att göra smycken. Det ska bli så roligt!! De här bilderna visar också på ett sorts handarbete, otroligt skickligt sådant...

tisdag 1 april 2008

I helgen...

...händer det grejer! För första gången ska jag på Symässa i Malmö. Många roliga workshops och en hel del garnförsäljare... Någon mer som tänkt ta sig dit?

April, april...


Idag blev jag vrållurad. En av mina elever kom med panik i rösten och sa att någon hade slagit sönder handfatet på toaletten så att vattnet bara sprutade. -Ojsan, sa jag, det får vi ju kolla upp! Är det denna toaletten? -Ja!! Och så "april april!"Där fick jag lång näsa. Sen var jag på min vakt hela dagen. Ikväll blev min tankpad klar, rolig design, varm om halsen men lite kort ca 120 cm. Jag köpte endast ett nystan, 100 gram så den kan inte bli längre. Kanske gör jag en till... Fast nu behöver jag bli klar med mina spetssjalar. Både den gröna i kaunigarnet Vinge och den finska sjalen i blått mohair har legat till sig ett tag. Så, ta nu tag i detta!! Såå!!